Tips en instructies

 

Reisdocumenten
Zonder paspoort kan de Lifetime Experience niet beginnen. Zorg dat deze bij vertrek uit Nederland nog minimaal zes maanden geldig is. Het is altijd verstandig om reisdocumenten naar jezelf te mailen zodat ze bij eventueel verlies altijd te downloaden zijn. Vergeet je paspoort en ticket niet mee te nemen naar de luchthaven.

Aansprakelijkheden
Met deze expeditie zoeken we gezamenlijk onze grenzen op. Dat betekent niet dat er roekeloze of onverantwoorde reisonderdelen in het programma zijn opgenomen, maar de organisatie kan uiteraard niet garanderen dat er niets voorvalt. Alle Lifetime activiteiten zijn voor eigen risico, zorg dus voor passende verzekeringen.

Bagage
Er wordt streng gecontroleerd op het meenemen van vloeistoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig. Deze controles vinden plaats door middel van handmatige controle en/of detectieapparatuur bij je ruimen handbagage.
Handbagage: De handbagage mag niet groter zijn dan 45x35x20 cm. Het maximale gewicht is acht kilogram. Zorg dat paspoort, ticket en eventuele verzekeringsgegevens in de handbagage zitten. Er mogen flesjes tot 100 ml aan vloeistoffen in de handbagage worden meegenomen. Stop grotere flacons in de koffer. Flesjes dienen in doorzichtige en afsluitbare plastic zak aan boord te worden meegenomen. Volle drinkflesjes komen niet door de security check heen. Als laatste: vergeet niet eventuele, noodzakelijke medicijnen mee te nemen in de handbagage
Ruimbagage: Neem een niet al te grote, stevige rugzak of tas mee. Dus geen harde koffer. Deze mag niet meer wegen dan 20 kg. Voor meer gewicht moet extra worden betaald. We raden je aan een kopie van je paspoort, ticket en verzekeringsgegevens in de koffer te bewaren en adviseren je de koffer niet op slot te doen. Het gebeurt wel eens dat men, nadat de bagage afgegeven is, de inhoud van de koffer extra controleert. Als er een slot op je koffer zit, kan het zijn dat deze opengesneden wordt. De schade die je daardoor oploopt, is niet verzekerd.

Douanecontrole
Hier begint het avontuur al. We moeten tweeënhalf uur van tevoren op Schiphol zijn (de controle voor vluchten naar het Midden-Oosten nemen meer tijd in beslag dan de gebruikelijke vluchten). Voordat er kan worden ingecheckt vindt er een uitgebreide veiligheidscontrole plaats. Iedereen wordt persoonlijk, voor zijn eigen veiligheid en die van anderen, ondervraagd. Herhaal steeds dat het je eigen koffer is, die je ZELF hebt ingepakt, NIETS van iemand anders hebt meegenomen en dat de koffer steeds onder je hoede is geweest. De koffer moet mogelijk worden geopend en mag niet op slot. Verleen je medewerking zonder morren. Tijdens deze procedure mogen er geen foto’s worden gemaakt.

Procedure op Schiphol en in Tel Aviv

Op Schiphol:

  • Zodra de Lifetime Experience groep compleet is, gaan we gezamenlijk door de veiligheidscontrole.
  • Na de veiligheidscontrole kan er worden ingecheckt en mogen we (eindelijk) onze ruimbagage afgeven.        
  • Na het inchecken kan iedereen op eigen gelegenheid door de paspoortcontrole.
  • Na de paspoortcontrole kan iedereen desgewenst gaan winkelen of wat gaan drinken om te vieren dat de Lifetime Experience begonnen is.
  • Zorg wel dat je ruim op tijd bij de gate bent. Het gatenummer staat op je instapkaart

In Tel Aviv

  • Na het verlaten van het vliegtuig lopen we naar de paspoortcontrole.
  • Mocht je, om welke reden ook, geen stempel in je paspoort willen, (bijvoorbeeld i.v.m. belemmeringen die dat met zich mee kan brengen als je op korte termijn andere landen in het Midden-Oosten wilt bezoeken) dan kun je vragen of de stempel op een los blaadje kan worden afgegeven. Reken dan wel op een aantal boze blikken.
  • Na de paspoortcontrole kun je, als het goed is, je ruimbagage terugvinden op de bagage-band. Kijk op de monitor bij welke band de koffers terug te vinden zijn.
  • Wie zijn of haar bagage heeft kan vervolgens in diezelfde hal Shekels pinnen. Huidige koers (sept 2010: 1 SH = € 0,20).
  • We wachten op elkaar alvorens we de aankomsthal verlaten. Dit vraagt misschien even geduld.

Vliegreis
We vliegen zonder tussenstop naar de luchthaven van Tel Aviv. De geschatte reistijd is ongeveer 4½ uur. Aan boord wordt er een maaltijd geserveerd. Bij aankomst in Tel Aviv, of in het vliegtuig ontvang je een formuliertje die je dient in te vullen. Dit geldt als een soort visum. De reis naar de Negev zal ongeveer 2½ uur duren.

 

Klimaat
De ligging en de hoogte van de streek bepalen het klimaat in Israël waardoor de temperaturen sterk kunnen variëren. In het Noorden is het overwegend warmer en vochtiger dan in Jeruzalem. De woestijn staat bekend om z’n droge en warme lucht. In de zomer lopen de temperaturen plaatselijk vaak op tot meer dan 40°C, met name als uit het oosten de ‘hamsin’ (Hebreeuws: sharav), een woestijnwind, waait. De zomerwarmte wordt overdag getemperd door de dagelijkse zeewind vanuit het westen; de afkoeling 's nachts is vaak zo sterk dat er dichte nevels en zware dauw optreden. De warmste gebieden van Israël bevinden zich o.a. in het Aravadal in de Negev-woestijn.
De meeste regen valt tussen november en april; echter in het zuiden is dit meestal minder dan 50 mm neerslag per jaar. In de Negev-woestijn valt ongeveer niet meer dan 10 dagen regen per jaar.

Rondreis
Het programma is bekend, houd er rekening mee dat er, om diverse redenen, altijd van kan worden afgeweken. Het is belangrijk fysiek fit en uitgerust aan deze reis te beginnen. De expeditie vraagt een goede conditie.

Overnachten
Je kunt er vanuit gaan dat we tijdens de reis geen bed zullen zien. We slapen soms met matjes op de grond. Voor een slaapzak wordt gezorgd. Het is aan te bevelen een lakenhoes mee te nemen. Deze zijn, in diverse uitvoeringen, te verkrijgen bij iedere kampeerwinkel. Er zijn geen kussens aanwezig.

Kleding
Over het algemeen is luchtige zomerkleding prima. Bedenk dat het stoffig kan zijn. In dat geval is katoenen kleding met lange mouwen/pijpen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat het ’s avonds flink kan afkoelen. Een dik vest is geen overbodige luxe. Neem lichte, dichte wandelschoenen mee die gemakkelijk zitten en stevig profiel hebben. Voor sommige delen van de woestijn zijn stevige wandelsandalen ook prima. Bescherm jezelf goed tegen de zon. Afhankelijk van het weer zal geregeld geadviseerd worden een pet of ander hoofddeksel te dragen. Neem dus iets mee om het hoofd te bedekken. Ook een goede zonnebril is aan te raden! Er bestaat een zeer kleine kans dat er regent valt, je kunt dus zelf bepalen of je een regenjas meeneemt.

Rugtas
Voor dagelijks gebruik adviseren we een goedzittende rugzak mee te nemen (brede draagriemen zijn comfortabel) waarin onder andere vier liter water, bijbel etc. meegenomen kan worden.

Eten en drinken
Het is voor ons ook een verrassing welke maaltijden we voorgeschoteld zullen krijgen. In Israel is water drinken uit de kraan mogelijk, maar water uit flessen drinken is aan te raden. Vier liter water drinken per dag is niet vreemd. Tip: neem tussendoortjes mee voor de reis (koekjes, sultana o.i.d.).

Medicijnen
Inentingen zijn niet verplicht voor Israël. De hygiënische omstandigheden in Israël zijn goed. In het geval van buiken darmklachten dien je direct maatregelen te nemen. Naast de middelen die je hiervoor bij de apotheek en drogist kunt verkrijgen is het ook mogelijk bij het ontbijt een theelepeltje nootmuskaat met water in te nemen, en dat hooguit tweemaal te herhalen in de loop van de dag. Blijf in elk geval drinken. Coca Cola is een goede vriend. We zullen ter plekke bekijken wat mogelijk is om in te slaan en mee te nemen de woestijn in. Zonder volledig te zijn maar mocht je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch last van ingewandstoornissen krijgen, zorg er dan voor dat je Immodium of Loperamide bij je hebt.
Bij zouten vochtverlies, maar ook braken of overmatig transpireren, kun je ORS gebruiken. Ben je niet gewend lange afstanden te lopen dan is het raadzaam blarenpleisters mee te nemen. Neem voldoende voorraad medicijnen mee. Indien je medicijnen gebruikt, vraag dan om een internationaal geneesmiddelenpaspoort, waarin de dosering en de algemene (en vaak de Latijnse) naam van het medicijn vermeld wordt. Vergeet ook de bijsluiters en de gebruiksaanwijzingen niet. Het is aan te raden je geneesmiddelen te verdelen over verschillende bagagestukken (i.v.m. zoekraken) en vloeistoffen (tot max. 100 ml.) in je handbagage te bewaren.

Fotografie
Fotograferen is, behalve op de luchthaven, bij militaire objecten en op sommige heilige plaatsen, overal toegestaan.

Geldzaken
De munteenheid in Israël is de Israëlische Shèkel. Eén Shèkel is ongeveer € 0,20 (koers april 2011). Het is verstandig om je Israëlische geld pas in Israël te kopen, omdat daar de koers veel gunstiger is. Bij aankomst op de luchthaven van Tel-Aviv is er de mogelijkheid contant geld te pinnen.

Veiligheid
In Israël wordt over je veiligheid gewaakt. De garantie dat er niets kan gebeuren, is uiteraard niet te geven. We gaan echter niet naar plaatsen waar het, om welke reden dan ook, niet verantwoord is om te verblijven. Bij vertrek uit Israël is er weer(!) een veiligheidscontrole. Dat kan nogal wat tijd vergen. Wees geduldig en geef vriendelijk glimlachend antwoord op de vragen die gesteld worden. Ook al lijken die vragen soms wat vreemd. Enkele vragen worden wel eens twee maal gesteld.